Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investeşte în oameni!

Alege Demnitatea
  • Home
  • Articole
  • Copii care au nevoie de ingrijiri paliative, cu handicap grav si boli incurabile nu vor mai trebui sa se prezinte periodic la comisiile de evaluare

Copii care au nevoie de ingrijiri paliative, cu handicap grav si boli incurabile nu vor mai trebui sa se prezinte periodic la comisiile de evaluare

Ministrul Muncii, Lia-Olguta Vasilescu a anuntat vineri 30 iunie 2016 ca toti copii cu handicap grav nu sunt nevoiti sa se mai prezinte la evaluare, decat dupa implinirea varstei de 18 ani, fiind valabil pana atunci certificatul obtinut dupa primul control. Astfel se va modifica Legea 448 cu privire la protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

A mai afirmat ca “este vorba de copiii care au cancer, leucemie, SIDA, care au handicap locomotor pe viaţă şi care până acum erau târâţi la cozi interminabile în fiecare an ca să se constate acelaşi lucru - că boala lor este incurabilă"

O alta modificare prevede ca prestatia sociala sa fie primita din oficiu, fara a mai fi nevoie sa se depuna cerere si sa se stea pe la ghisee, luand in considerare ca sunt persoane cu boli psihice, iar familiile lor nu cunosc legea si este posibil ca acest drept sa le fie afectat.

Ministrul Muncii doreste sa incurajeze copii surdo-muti, prin recunosterea limbajului mimico-gestual ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv, astfel vor beneficia de interpret, la fel ca si nevazatorii, atunci cand se prezinta la examene, precum bacalaureatul. O alta masura vizeaza sprijin pentru familiile adultilor cu handicap, asistati in centrele rezidentiale.

Toate modificarile se vor realiza prin ordonanta de urgenta, pentru a corecta foarte multe nedreptati si inechitati care erau in legea 448. Vor fi masuri ce vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018, referitoare si la cresterea cuantumului pentru prestatiile sociale ale persoanelor cu handicap.