Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investeşte în oameni!

Alege Demnitatea
  • Home
  • Articole
  • Pas cu pas spre o noua lege, care sa protejeze mai bine femeile din Romania de violenta domestica

Pas cu pas spre o noua lege, care sa protejeze mai bine femeile din Romania de violenta domestica

Femeile din tara noastra ar putea fi mai bine protejate de violenta domestica si hartuirea sexuala, atat fizica, cat si psihologica, conform unui tratat international pe acest subiect.
Femeile din tara noastra ar putea fi mai bine protejate de violenta domestica si hartuirea sexuala, atat fizica, cat si psihologica, conform unui tratat international pe acest subiect. Vorbim aici de Conventia de la Istambul privind combaterea violentei domestice, conventie la care a ratificat si Romania. La mijlocul lunii noiembrie curent, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea Conventiei Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei domestice, adoptata la Istambul in anul 2011 si care a intrat in vigoare la 1 august 2014. Astfel, pana pe data de 12 decembrie a anului curent, Senatul (camera decizionala in acest context) va trebui sa voteze legea. Conventia de la Istambul introduce sanctiuni penale sau juridice nu doar pentru acte de violenta fizica, dar si pentru agresiune psihica/emotionala, abuzuri psihologice insistente ce violeaza intimitatea, casatorie fortata, mutilarea genitala a femeilor, hartuire sexuala, avort/sterilizare fortata. Mai mult decat atat, vor fi considerate drept infractiuni (atunci cand sunt comise cu caracter intentionat) inlesnirea/complicitatea si comiterea unui act de violenta. In cadrul unei proceduri penale initiate, nu vor fi considerate drept justificari ale acestor acte factori precum: cultura, obiceiul, tradiţia, religia sau onoarea. Autor: Lilia Mindru